Ademwerk

 

Adem en Eef

We halen zo’n 17.000- 20.000 keer per dag adem. Meestal zonder er al te veel bij stil te staan. Het gros van de mensen heeft eigenlijk geen idee hoe ze ademen. Ja, we weten wel dat een paar keer diep ademhalen helpt als je gestrest of boos bent, maar hoe helpt dit dan? En werkt het eigenlijk wel echt?

Ademwerk wint nu aan populariteit, er zijn ademgoeroes, ademsessies en ademstromingen (Holotropic breathing, Biodynamic breathing, Spiritual Breathing, Wim Hof Methode, Buteyko Breathing) maar in feite bestaat ademwerk al heel lang. Het is een essentieel onderdeel van yoga. Ik werk zelf met ademhalingstechnieken uit de yoga en de Inner Axis methode van Max Strom.

Ademwerk begint bij het gewaarworden van de adem. Opmerken hoe je ademt, aanwezig zijn, om de adem vervolgens bewust te verdiepen. Ademwerk is het reguleren van de ademhaling om verschillende effecten te bewerkstelligen op zowel fysiek, emotioneel als spiritueel niveau.

 

Fysiek

Veel mensen gebruiken niet hun volledige longcapaciteit. Hierdoor wordt het middenrif (de grootste spier in het lichaam) zwakker, moet je sneller ademen om voldoende zuurstof binnen te krijgen, en kan de energie niet optimaal door je lichaam stromen.

Ademhalingsoefeningen kunnen dan zorgen voor

·        Het versterken van het middenrif

·        Openen van de longblaasjes (alveoli) die zorgen voor de uitwisseling van zuurstof en koolstofdioxide.

·        Vrijmaken van de luchtwegen (bv bij astma, na een verkoudheid, of na een Covid besmetting)

·        Vergroten van de longcapaciteit

·        Verbeteren van de bloedsomloop

·        Kalmeren van het zenuwstelsel

 

Emotioneel

Ademhalen is gekoppeld aan onze emoties. We weten niet waarom dat zo is maar wel dat het zo is. Je zou de ademhaling kunnen zien als een spiegel die reflecteert hoe je je voelt. Zo wordt de ademhaling vaak oppervlakkig en snel als je gespannen bent, stokt de ademhaling in de keel als je struikelt, en vertraagt de ademhaling wanneer je slaapt. Je ademt anders als je ontspannen tegen je geliefde aankruipt dan wanneer je in een drukke menigte -iets te laat- je weg baant naar de trein. Omdat de ademhaling weerspiegelt hoe je je voelt, kun je dit effect ook omdraaien: de ademhaling aanpassen om zo je gevoel te beïnvloeden.

Door de ademhaling te vertragen (bv Gouden Draad ademhaling, Horizon ademhaling, ‘Calming the Storm’) stuur je een signaal naar je hersenen: de kust is veilig, je mag ontspannen. Het zenuwstelsel reageert door te switchen naar een parasympatische modus: de hartslag daalt, je voelt je prettig.

Stevigere ademhalingstechnieken (zoals Openende Adem) kunnen veel losmaken. Ze pellen als het ware je beschermlaag af, zodat vastzittende of diep opgeslagen emoties worden uitgenodigd om naar de oppervlakte te komen. Je kan je na diep ademen euforisch maar ook rauw, kwetsbaar en open voelen. De gedachte is dat als we oud verdriet/woede of andere emoties de ruimte geven, we minder krampachtig hoeven zijn. Zo ontstaat er ook meer ruimte voor ontspanning, vreugde en positieve energie. En dát kan transformerend werken.

 

Spiritueel

Regelmatig ervaar ik een schitterende stilte na het doen van ademwerk. Stilte die neerdaalt als sneeuwvlokken op een wit landschap. Een heerlijke stilte om in te kunnen vertoeven. Omdat je dichter bij jezelf komt kunnen er makkelijker inzichten opkomen, beelden die zich spontaan aan je voordoen, zonder dat je erover hoeft na te denken, het hoeft te verwoorden of te analyseren. De adem is een prachtig instrument om contact te maken met een diepere laag in jezelf, een plek waar alles goed is, waar het helder is en rustig.

Zul je je dan nooit meer boos of gestrest voelen? Nee, dát kan ik je niet beloven. Maar dat je je goed voelt door regelmatig bewust te ademen… zeker weten.

Ben je nieuwsgierig naar dat weldadige gevoel of wil je onderzoeken wat de ademhaling voor jou kan betekenen? Boek een ademsessie en ik kom graag bij je thuis.

 

Adem in… Adem uit…

 

Waarom oefenen met Eveline?

·        Ademwerk geeft ruimte voor nieuwe inzichten

·        Het is veiliger samen te oefenen dan zelf wat experimenteren

·        Het is makkelijker om mijn stem te volgen dan erover te lezen

·        Ik kan voor jou ‘mede-waarnemen’, je proces bewaken, de oefeningen aanpassen aan jouw ademtempo, en je waar nodig feedback geven over je manier van ademen

·        Het inspireert en motiveert om samen te ademen